Frankofil
Webguiden om
Frankrig


Raï-musik på fransk visit

Forsiden>Underholdning>Musik>Raï-musik på fransk visit

Forsiden
 
Samfund
Turisme
Mad & Vin
Underholdning
Sport
Kultur
Shopping
 
Frankofil Forum
FrankofilNYT

I poppens univers er det blevet moderne at lytte til etnisk musik, hvad enten det er i akustisk form, eller gennemsamplet i diverse futuristiske technoarangementer. I Frankrig har dette fænomen først og fremmest medført en opblomstring af en musikform, som de mange algierske indvandrere gennem årene har bragt med sig: raï-musikken. Et flygtigt modefænomen? Eller en ny glorværdig epoke for de mange indvandrere af nordafrikansk oprindelse i Frankrig?

• Artikel: Raï-musik på fransk visit
• Links om nordafrikansk musik og kultur

Dele af denne artikel og aktuelle links blev udsendt i april måned 1999 som en del af FrankofilNyt.

 


 

Raï-musik på fransk visit

Det hele kulminerede foreløbigt under de seneste Victoires de la musique - den franske musikbranches årlige prisuddeling. Aftenens uomtvistelige vedetter var de tre algiersk-franske sangstjerner, de tre "tenorer": Faudel, Khaled og Rachid Taha, som sang adskillige raï-klassikere (på arabisk) samt arabiske versioner af gamle Beatles-klassikere. Klapsalverne fra det fine, festklædte publikum, med flere tidligere kulturministre i spidsen, kom som en finurlig og farverig påmindelse om Frankrigs sammensatte befolkning og rige kultur, netop som le Front national havde haft lidt for meget spalteplads i de franske aviser.

Musikken udsprang fra rituelle beduin-sange

Remitti - én af raï-musikkens grand old ladiesDen raï-musik, der i dag oversvømmer det franske plademarked, har faktisk gennemgået en ret markant udvikling i forhold til den raï-musik der opstod i de algierske og marokkanske landsbyer og storbyer for mange årtider siden. Den udspringer oprindeligt fra et område, der forener det vestlige Algeriet og det østlige Marokko. Et grænseområde mellem algierske og marokkanske kulturelle strømme og traditioner og med historiske forbindelser til den europæiske nabo, Spanien. I kolonitiden trivedes en tidlig afart af raï-musikken som var udsprunget af beduin-kulturen. Musikken havde to forgreninger: En religiøs og rituel form, som især blev brugt ved stammens religiøse fester, bryllupper, omskærelser osv. Det var gennem sangen at stammens myter og persongallerier højtideligholdes og forankredes. Den anden forgrening udviklede sig siden i de mest snuskede egne af fattigkvartererne i storbyerne, og bestod af utilslørede sange med et rå og direkte sprog, som bevidst søgte af overskride alle grænser for god opførsel. Det var i disse marginale lokaliteter i de algierske og marokkanske storbyer at musikformen konstant udviklede sig og skød nye forgreninger.

Nordafrikas svar på rock'n'roll-kulturen?

Denne raï-musik var naturligvis officielt bandlyst indenfor hjemmets mure og betragtedes som usædelig, ligesom historisk og geografisk beslægtede paralleller fra Andalusien og Sahara. Sproget og emnerne i de tidlige raï-sange var hentet direkte fra de folkelige kvarterer i Oran, Relizane og Sidi Bel Abbès. Raï-musikken havde en bismag af et folkeligt sprog og dårlig smag for middelklassen i storbyer som Tlemcen og Mostaganem, og forbandtes med fortabte, barfodede og beskidte drenge og piger uden hjem, moral og holdepunkter. Det var den upassende triumf for de dyriske og djævelske drifter over den rene ånd. Kort sagt: raï-musikken kunne vel nærmest siges at være for det finere samfund i Algeriet og Marokko hvad arbejderklassens rock'n'roll-musik var for borgerskabet i USA!

Raï-musikken flytter i eksil

Raï-musikkens saftige og trodsige kredsen om forbudte emner og situationer (flirt, sex og alkohol) fik efterhånden mere udvandede forgreninger, som hurtigt blevet adopteret blandt ungdommen i Algeriet. En ungdom, der vokser op i et dybt kriseramt og borgerkrigshærget land uden nogen særlig grund til at drømme eller håbe om fremtiden. Men musikken er også blevet voldsomt populær blandt de unge, der virkelig er kommet bort fra Algeriet, men som ikke nødvendigvis har en mere lovende fremtid. De lever som delvist marginaliserede første- og andengenerationsindvandrere som f.eks. i de franske forstæder til Paris og Lyon. Flere store raï-kunstnere har i løbet af 1980'erne fået en voldsom opmærksomhed i først de algierske medier: cheb Hasni (myrdet af muslimske fundamentalister i Oran i 1995), cheba Fadila, cheb Khaled, cheb Mami, cheb Sahraoui og cheba Zahouania (cheb for ung mand, cheba ung kvinde). Flere sangere har forladt deres hjemland for Frankrig, hvor de hyldes af de mange beurs (kælenavn for algierere udvandret til Frankrig), og har rent faktisk også har vundet et endnu større publikum blandt andre ungdomsgrupper i Frankrig i takt med den "etniske" musiks stigende popularitet på de vesteuropæiske plademarkeder.

Beur-kulturens udtryksform

Den franske raï-musiks konger: Khaled, Faudel og Rachid TahaI Frankrig har særligt cheb Khaled og cheb Mami og siden Kader, Malik og unge Faudel udviklet det, som puritanere kalder den franske raï: af og til sunget på fransk og tilpasset vestlige rytmer og musikinstrumenter. På trods af den tragiske situation i Algeriet er der for øvrigt ikke mange politiske budskaber at hente i raï-musikken. Når kunstnerne selv interviewes om situationen i deres hjemland fremhæver de næsten ufejlbarligt at de kun synger om kærlighed og om ungdommens problemer i et omtumlet samfund. Den mere politiske stillingtagen finder den samme beur-ungdom i rap-musikken - på fransk, altså! De sidste par år er den franske rap-musik nærmest eksploderet, med aggresive og kontante unge kunstnere og grupper som NTM og IAM. Selvom også disse grupper er ved at blive optaget i de etablerede musik-kanaler, et det stadig en musik som specielt de unge beurs vender sig mod; flere grupper, der vokser ud af de mest belastede forstæder bestå af unge fransk-algierske kunstnere. Det er derfor heller ikke videre overraskende, at en helt ny blanding af de to musikformer (og ungdomskulturer) har set dagens lys : le rap na raï!

Den musik, der oprindeligt blev udviklet blandt de mest marginale kvarterer i de nordafrikanske storbyer er altså så småt på vej til at blive stueren, og puster nu liv i den franske musikscene, samtidig med at dens oprindelige publikum begynder at se sig om efter nye udtryksformer. Og alt i alt minder alt dette blot endnu engang om, hvor rig og sammensat fransk kultur er, og hvordan den faktisk konstant tager nye strømme og indtryk til sig...

Christian Lindknud
christian(snabel-a)francofil.dk
Lyon d. 30. april 1999

 


Udvalgte links om nordafrikansk musik og kultur

Vi har desværre fundet overraskende få interessante websteder på det franske Net om raï-musik i historisk perspektvit, ja faktisk i det hele taget. Du finder det essentielle nedenfor. Derudover fandt vi det interessant at supplere med en række links til kilder, der kan hjælpe med at få et bedre indblik dels i den fransk-nordafrikanske blandingskultur og ikke mindst den dramatiske situation specielt i Algeriet - en fransk koloni indtil for kun meget få år siden!


Find franske plader med
RAÏ-MUSIK
Vil du vide mere
om samarbejdet mellem
Frankofil og alapage.com?

Klik her!

Faudel
Dokument om den franske raï's lille kronprins.

Cheb Khaled
Dokument om fransk raï's fader.

Artikel om cheb Khaled
Meget symptomatisk for raï-musikkens nye, brede appel diskuterer denne artikel om den franske raï's fader, cheb Khaled, nu også virkelig synger ægte raï.

Cheb Mami
Dokument om den anden store grundlægger af fransk raï, som nu også har kastet sig over den nye blanding af rap og raï: rap na raï.

Musique berbère
En interessant introduktion til raï-musikkens egentlig kilde: berber-musikken. Historisk overblik og flere smagsprøver i Real Audio-format.

Musique arabe
En imponerende samling af oplysninger og artikler om nordafrikansk og arabisk musik generelt.

Mondomix
Verdensmusikkens e-zine! Og derfor et par interessante artikler om raï-musikken og dens slægtninge.

Raïcom
Dette burde egentlig have været raï-musikkens reference-websted, men det er ikke blevet opdateret meget, meget længe. Naturligvis er det værd et nysgerrigt besøg alligevel, ikke sandt?!

Raï Attitudes
Samme problem her: er vist ikke blevet opdateret siden 1997. Dette e-zine om raï-musik blev skabt af unge nordafrikanske indvandrere i Schweitz, og er derfor et interessant dokument, trods alt.

Aladin le musicien
Her kan du læse mange interessante artikler om nordafrikansk musik, med talrige lydspor. Du kan også købe CD'er online, men vi tør ikke garantere for, hvornår du modtager dine varer med posten oppe nordpå!

La Voix du Maghreb
Dette websted ser egentlig også lidt forladt ud, men netop på denne side finder du en imponerende samling Real Audio-lydsport med smagsprøver med nogle af den nordafrikanske musiks største navne.

Raï, Oran, l'Algérie
Et personligt websted, som bringer en interessant artikel af en fransk-algeriansk etnolog og forsker om raï-musikkens udvikling i 1980'erne og 1990'erne (og som vi iøvrigt har været taknemmelige for at inspirere os af til ovenstående artikel). Find også lydspor og videoklip.

Institut du Monde Arabe i Paris
Et imponerende forskningscenter og kulturhus for arabisk og nordafrikansk kultur i Frankrig. Webstedet er en uundværlig kilde til en forståelse af arabisk kulturs betingelser i Vesteuropa.

Jounal Maghreb Observateur
En elektronisk avis baseret i Quebec i Canada for alle nordafrikanere i eksil.

Maghreb Arabe Presse
Nordafrikansk pressebureau. Naturligvis et ideelt sted for at følge med i udviklingen i de nordafrikanske lande.

La Tribune
E-zine for eksil-algierere, som jævnligt følger udviklingen i Algeriet.


 
 Seneste tema på Frankofil:


Mit Paris
Et portræt af en passion ved navn Paris ... man taber fuldstændig pusten, når man træder ud fra Gare du Nord. Hvor kommer alle de mennesker fra, og hvor skal de hen?

 Sidste måneds opskrift: Poulet à l'estragon

Man tager...

 • 1 god landkylling
 • estragonkviste, persille og laurbær, salt og peber
 • 1 gulerod og 1 løg
 • friske, hakkede estragonblade
 • lidt piskefløde
 • friske, hakkede estragonblade
 • lidt bouillon og en slat hvidvin

  » og så klikker man her!


 • ©  
  smorder | Søg | Site Map | Glæd Frankofil! | Information |